Berätta sanningen
53055729_1041936456000880_3822124944699949056_n
Caputre-captation-Mooc-SWE_05

BERÄTTA SANNINGEN – FRÅN TEXT TILL SCEN


Längd: 3 helger, fredag eftermiddag till söndag eftermiddag

Studietakt 100%

 

I den här kursen får du få lära dig en metod för att skriva och gestalta din berättelse tillsammans med andra.


I Berätta sanningen får du lära dig att utforska ditt inre, hitta din egen rytm, skriva texter, göra dramaövningar, arbeta fram ett manus, och göra en scenisk framställning; ett collage av hela gruppens texter delges i slutet av kursen för en lokal publik.

Kursen har tre steg: Sökande-formande-förmedlande.

Kursledare är Berit Engman och Jonas Engman.


Första helgkursen: Sökande (Kursledare: Berit Engman)

Du kommer att göra olika trygghets- och avslappningsövningar, du kommer att söka material i din egen historia, skriva mycket och upptäcka din egen rytm också i skrivandet.  Du kommer att delge dina texter för läraren och andra i gruppen. Vi kommer att samtala kring allas texter och de teman som uppkommit.


Andra helgkursen: Formande (Kursledare: Berit Engman och Jonas Engman)

Du kommer att arbeta mycket med din skådespelarkropp. Vi tränar på koncentration, scenisk närvaro och grupptillit. Genom era kroppar kommer texterna få ett fysiskt uttryck. 


Tredje helgkursen: Förmedlande (Kursledare: Jonas Engman)

Du kommer att vara med att sätta ihop alla scener till ett flöde. Vi kommer att öva och repetera så att du känner dig trygg. Vi kommer att tala om det magiska teaterrummet, den sceniska framställningen och det konstnärliga arbetet med att författa, gestalta och sätta samman olika röster till en scenisk framställning.PRAKTISK INFORMATION


Kurstyp: Helgkurs


Kurstid: 3 helger, fredag eftermiddag till söndag eftermiddag. Kurstid: 6-8 maj, 13-15 maj och 20-22 maj 2022.


Studietakt: 100 % 


Längd: 3 helger


Avgift

1. 1 800 kronor/helg, i priset ingår alla måltider samt boende.


2. Ordnar du boendet själv är kostnaden för mat 200 kr/dag + serviceavgift 300 kr för hela kursen


3. Ordnar du mat och boende själv betalar du enbart en serviceavgift på 300 kr


Studiestöd: Kursen är ej studiestödsberättigad.


Kontakt

Berit Engman: berit@kulturreservatetsfhs.se 

070-681 14 81 


KURSLÄRARE


Berit Engman har många års erfarenhet av att vara manusförfattare, och skådespelare. Hon har varit med och startat Teatermaskinen 1997 och har sedan dess varit verksam där. 2013 så utvecklades en metod i Teatermaskinen som heter Berätta Sanningen och vi lyssnar. En metod som går ut på att alla människor oavsett erfarenhet, kan stå på scenen och berätta sin sanning. Berit har varit lärare och pedagog för många kurser som Teatermaskinen har haft. Under tre år har hon även varit pedagog i EU-projektet Pol-Arts där flera europeiska ungdomar har fått ta del av den här metoden.


Jonas Engman har varit verksam i Teatermaskinen sedan 1997 och är Teatermaskinens konstnärliga ledare. Han har regisserat alla Teatermaskinens teateruppsättningar. Jonas Engman och författaren Johan Jönsons fruktbara samarbete har utmynnat i många föreställningar. Gränsmaterial WW4, Extasy +/- noll, Woyzeckmaskinen, Logosfält, Zoembient för att nämna några. Jonas har varit kursledare för många olika kurser i Teatermaskinen. Jonas har varit med och utvecklat metoden Berätta din sanning och vi lyssnar och kommer in i formande och förmedlande fasen.